sobota 31. prosince 2016

Vánoční zvyky (naše)

Vánoční zvyky

Také máte své rodinné zvyky spojené se slavením Vánoc? Přemýšlím, jak začít...
1) Předsevzetí...
... že "letos už musíme začít s vyráběním dárků a přáníček dřív - ať nemusíme tak ponocovat před Vánocemi a nejsme zase tak vyřízení jako vloni." Opět úspěšně nesplněno - týden před Vánocemi jsme chodili spávat těžce po půlnoci a byli jako mátohy :-)
... že se na půdu podívám dřív, než 23. v noci, abych nehledal stojan na poslední chvíli a vyzkoušel světýlka v klidu a v předstihu. Opět úspěšně nesplněno. Chaos v noci na 24. prosince. Kde máme baterku? Na půdě pořád nesvítí žárovka? Jak dlouho ještě? Stromek úspěšně umístěn 24. 12. cca v 1:35 v noci...

Zaostřeno na Ježíše

2) Slavení s dětmi
... od rána nám putují po světnici figurky Josefa a Marie s oslíkem. Děti je mohou, kdykoliv si vzpomenou, posouvat dál a dál. Večer skončí figurky v Betlémě. To se podařilo :-)


... společné zdobení stromečku. Letos jsme si ho užili. Jonášek umístil hvězdu, ostatní dali ozdoby a Damián je postupně sundával.

... dobalení dárků. Tobík domalovával sněhuláčky. Na domácích školácích zrovna probírají Evropu, takže byli v národních barvách.


... slavení se sousedy. Děti se scházejí "v zákopech" na staveništi u jednoho souseda. Tak si tam ozdobily stromeček (nějaký jasan, na který přidělaly větvičky smrku a ozdoby) a odpoledne na Štědrý den si všichni předali dárky. Hezké to bylo :-)


... vánoční polévka s mrkvovými hvězdičkami

... rozkrojení jablíčka. Bude tam hvězdička z Betléma? Pokud ji Damián nesní, tak jo :-)

... volání na Ježíška. Po večeři vylezeme na půdu, otevřeme kominické okénko a ze žebříku voláme do tmy: "Narodil se Ježíšek! Krásné Vánoce! Jeeežíííšku, přijď k nám! Děkujeme za dárky..." a tak dále...

... než se vrátíme zpátky dolů, už tam jsou pod stromečkem dárky. Jak se tam dostaly? A začíná velké rozbalování a "Jonášku, nespěchej!"

Úkol: Najdi Damiána (můžete napsat do komentářů)



(Dostal jsem od kluků kladívko a od Ráchel sekeru. Je to krásné, jak jsou vnímaví. "Doprčic, kde je zase ta sekera? Jonáši, kam jsi dal to kladivo?!" Ráchelka přišla do stavebnin a měla jasno. Potřebuje sekeru pro tatínka, ale má na ni jen 120 korun. Co s tím uděláme, paní prodavačko? Paní prodavačka je naštěstí velkorysá, takže Ráchelka dobře pořídila. Když tam Barunka přišla, aby doplatila zbytek, tak paní prodavačka řekla: "To je mezi námi, to je v pořádku." Ráchel se zkrátka neztratí :-))

3) Slavení s rodinou a ostatními
... druhý den se jde "do paneláku" na oslavu s Otíkem a Dáškou.
... pak je "na Štěpána" v Mikulovicích vánoční pásmo koled, kde kluci hrají krále a Ráchelka pastýře.




... a poté se jede k Pepovi a Danušce do Kozmic.
... nakonec se vrátíme domů a zpravidla lehneme. V této tradici pokračujeme i letos. Ležíme, horečkujeme, pijeme čaje, všechno nás bolí a těšíme se na příští Vánoce :-)


4 komentáře:

  1. Našliiii !!!
    Damiánek je ten nezabalený dáreček za stromečkem!

    OdpovědětVymazat
  2. polévka s mrkvovými hvězdičkami - pořád přemýšlím, jak se ty hvězdičky z té mrkve asi vykrajují??? Jsou nádherné, chceme taky takovou polívku :)

    OdpovědětVymazat

  3. Na letošní Vánoce se moc těším. Objednala jsem už hromadu dárků pro své děti. Jen musím vymyslet, co koupit mému milovanému. On je totiž pilot a teď je hodně ve stresu kvůli současné situaci. Do Thajska moc lidí nelítá a tak jsme hodně ve stresu. Proti stresu bojujeme hlavně díky produktům, které jsme koupili zde

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásné fotky. Já to říkám pořád, že na peníze si vezmete půjčku, ale čas strávený s rodinou už vrátit nejde. Radši budu bez dárků než bez svých bližních. Přeji vám krásné a požehnané svátky. Mějte se moc fajn a díky za pozitivní slova. :))

    OdpovědětVymazat

Pokud nemáte účet Google, tak vyberte "KOMENTOVAT JAKO: ANONYMNÍ" - volba v nabídce úplně dole. Podepsat se samozřejmě můžete do textu vzkazíku :-)