neděle 31. března 2019

Křížová cesta - sbalená na cesty

Křížová cesta s dětmi... Ach ouvej. Teda, alespoň u nás. Je to buď o tom, že jste o to dříve (a déle) v promrzlém kostele, nebo se po nedělním obědě vydáte se všemi dětmi do kostela znovu i odpoledne - na obřady křížové cesty. Upřímný respekt před těmi, kdo to dáváte :-)


Časopis DUHA vydal před lety krásnou a pro děti srozumitelnou křížovou cestu - obrázkovou :-) Zdá se, že je stále dostupná - v malé verzi (vystřihnete a nalepíte si ji sami na kartičky, případně i zalaminujete) nebo i ve velké variantě (již hotové A4 ve folii). My máme tu nízkonákladovou, maličkou... Dnes se nám podařilo ji opět použít. Volejte sláva a 40 dní se radujte. Nebo spíš - se posťte? :-)


Jáchym s Tobíkem šli minutku napřed a rozmístili kartičky s jednotlivými zastaveními do okolí našeho domu. Trasa měla asi 100 metrů, prostě kolem smrčků, přes příkop a zase hezky zpátky. 

Přidala se k nám i holčička od sousedů :-)

Jája nesl kříž svázaný z větví, které sám na začátku doby postní nasekal - a který nás celou dobu postní provází v naší domácí kapličce (ve světnici na polici). 


Ve čtení těch několika málo vět každého ze zastavení jsme se střídali. Kdo chtěl, přidal osobní prosbu. Krátká chvíle ticha a šlo se dál. Při chůzi jsme zpívali Crucem Tuam adoramus Domine, případně Před Tebou, Pane, temno ztrácí sílu svou...


Na této křížové cestě je báječné, že si ji můžete rozmístit kamkoliv! Prší? Pak je třetí zastavení doma na schodech a čtvrté třeba v koupelně... Jdete delší trasu? No problemo, jdeme a jdeme - kuk, krásné místo - položíme kartičku na pařez a modlíme se :-)


Jdete-li kratší variantu kolem domu, jako my, očekávejte vedle duchovního zážitku také materiální bonus - naleznete spoustu ztracených věcí - vlajku z bojové hry, zatoulaný samostříl, rozkutálené špalky...


Přejeme vám krásné a soustředěné prožití druhého poločasu doby postní - alespoň v těch krátkých okamžicích klidu, na které se však bude vzpomínat :-)
F.

2 komentáře:

  1. To je krásne. A použiteľné aj pre starších a odrostlých. V kostole je zima aj nám (hlavne ak tam namiesto jednej hidiny treba sedieť dve) a nie vždy to vyjde aj z časových a organizačných dôvodov. Rada v póstnom období navštevujem rôzne kalvárie v okolí (https://letitia-tiba.blogspot.com/search/label/Kalvárie), ale ani to nie je vždy možné. Vtedy môžem použiť takúto "vreckovú" mobilnú pomoc. Azda sa to tiež počíta ako modlitba aj s pohybom od zastavenia k zastaveniu. Myslím že na budúci pôst vyskúšam aj takúto verziu modlitby.

    Ps: Teším sa, že som vás objavila. Budem sem chodiť častejšie.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravíme na Slovensko. Díky za odkaz na váš blog. Je skvělé, když si můžeme být navzájem inspirací a povzbuzením.

    OdpovědětVymazat

Pokud nemáte účet Google, tak vyberte "KOMENTOVAT JAKO: ANONYMNÍ" - volba v nabídce úplně dole. Podepsat se samozřejmě můžete do textu vzkazíku :-)