pátek 1. února 2019

Mít vše hotovo 2

MUSÍTE POUŽÍT HLAVU, ABYSTE VŠECHNO DOSTALI Z HLAVY PRYČ
(další poznámky z knihy Mít vše hotovo Davida Allena)

"Mnoho stresu pochází z nezvládnutých závazků,
které si stanovujeme nebo přijímáme
a které nosíme ve své hlavě."

"Cokoliv, co v dané podobě nepatří tam,
kde se to nachází,
je nevyřešená otázka dožadující se naší pozornosti."

Může to být cokoliv od úkolů jako "odstranit hlad ve světě",
"najít si novou kadeřnici" až po drobnosti jako "zašít roztrhané kalhoty"

"Máme-li se všemi závazky zacházet efektivně, musíme nejprve rozpoznat
a zachytit všechny věci, jež soupeří o naši pozornost,
dále si ujasnit, co přesně pro nás znamenají, a poté se rozhodnout,
jak s nimi naložit."



ZÁKLADNÍ POŽADAVKY PRO ZVLÁDÁNÍ ZÁVAZKŮ
podle Davida Allena (bod 1-3)

1. Jestliže nemáme na své závazky stále myslet, 
musíme je zachytit v důvěryhodném systému
MIMO NAŠI HLAVU.

2. Musíme si předem ujasnit, co daný závazek obnáší
a rozhodnout se, co s ním musíme udělat,
aby se posunul směrem ke svému splnění.

3. Když jsme vše správně zachytili do systému,
musíme se k němu pravidelně vracet, procházet jej a vyprazdňovat.

4. Ani sebelepší systém nás neučiní šťastným a nepřinese nám ten pravý pokoj,
pokud do něj nevpustíme Ducha Svatého
a pokud všecko nesvěříme Hospodinu.
To neříká David Allen, to říkám já, protože mi to v knize velmi chybí,
a protože jinak už to zkrátka neumím.
B.





15 komentářů:

  1. K bodu 4 = Konečně knize rozumíme! Aha! To není z knihy Davida Allena ? Tak si říkáme, že by neškodilo dozvědět se něco z knihy Mít vše hotovo tentokrát od Báry Wormové. Těšíme se!

    OdpovědětVymazat
  2. Jak pecovat o pet nezletilych krku - podle zkusene managerky Bary, to by me taky zajimalo :-) Mate nejaky pevny denni rezim, nebo je to vse dosti promenlive? Docela by me to zajimalo, podle toho co se z blogu dovidam to vypada, ze (Baro) musis spat tak maximalne ctyri hodiny denne, jinak si nedovedu predstavit jak vse zvladas...

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou samé výzvy :-). Jo, ráda bych tady postupně dostala, jak to u nás funguje i nefunguje. Už mě více lidí prosilo o inspiraci, protože té není nikdy dost. I když si to stejně musí každý nakonec ušít sobě na míru. U nás je to taky taková jedna velká patchworková deka ušitá z toho, co jsem někde viděla, slyšela, četla nebo sama vymyslela. Co se týká spánku, tak to je můj velký cíl. Spím totiž opravdu málo. Nejsou to 4 hodiny, ale průměrně třeba 6. Upřímně, jedu na dluh a není to dobře a je nejvyšší čas začít ho splácet. Je to samozřejmě o dobře vymyšleném systému, který bude doma fungovat, protože ono se to samo opravdu neudělá... Ale u mě je to také hlavně o velké odvaze a důvěře, že se domácnost ani svět nezhroutí, když si půjdu lehnout. A tak to teď zkouším, hledám, občas se to daří...a svět zatím stále stojí.

    OdpovědětVymazat
  4. Na inspiraci se moc těším. Už delší dobu doma cítíme, že potřebujeme "velký restart", jak bylo ve vašem starším článku...

    Vřele doporučuju knihu Mámy v jednom kole (H.Pierlot), napsala ji maminka pěti dětí, učící děti doma. V té kromě systému nechybí ani Duch sv. :)

    Z knihy (str.27):
    Pět priorit (5P) manželského stavu (od nějakého kněze):
    1.P: pomodli se
    2.P: péče o sebe
    3.P: partner
    4.P: péče o děti
    5.P: poskytovatel (zaměstnání)

    Seřazeno dle důležitosti: "... manželství se může dostat do problémů, pokud méně důležité P nadřadím nad důležitější P."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. WormsFamily5. února 2019 1:03
      Tahle knížka je opravdu hodně dobrá. Podle ní jsem startovala domácnost, když se nám měl narodit pátý přírůstek. Většina věcí mi stále funguje a vracím se k ní. Také velmi doporučuji.
      Kniha "Mít vše hotovo" mi pouze doplnila některé chybějící kamínky v mozaice (týkající se čistě praktických a managerských záležitostí) a to co na ni oceňuji nejvíce je to, že ji čteme s manželem oba a hledáme, co je pro naši rodinu dobré, vhodné.

      Vymazat
  5. Jee, to mate magneticky nater na zdi? Muzu se zeptat jak s nim jste spokoje a jaky typ barvy mate? Shanim neco podobneho, ale zatim nemam zadne recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to tak, ale není to. Je to jen samolepící tabulová folie. Kolíčky jsou k ní přilepené tavičkou, protože už se jako tabule moc nepoužívala :-).

      Vymazat
  6. Pět priorit (5P) manželského stavu (od nějakého kněze):
    1.P: pomodli se
    2.P: péče o sebe
    3.P: partner
    4.P: péče o děti
    5.P: poskytovatel (zaměstnání)

    Seřazeno dle důležitosti: "... manželství se může dostat do problémů, pokud méně důležité P nadřadím nad důležitější P."
    Pravda pravdoucí! V jakémkoli "věku manželství" a v jakémkoli věku dítěte. Bez vykrucování.
    6. P: S pokorou přijmout tuto pravdu

    OdpovědětVymazat
  7. napsala jsem to včera nepřesně...
    5.P: poskytovatel (zabezpečení materiálních potřeb rodiny - jídlo, oblečení, bydlení, správa financí)

    OdpovědětVymazat
  8. Podle meho by se timto 5P mela ridit pouze pracovita zena,ktera ma sklony k tomu se rozdavat druhym a zapominat na sebe. Nekdo, kdo je spis bohem by se od bodu 2 treba tezko posouval k ostatnim bodum, ne?

    OdpovědětVymazat
  9. Rozumím tomu, jak to myslíte, ale princip je právě ten, že všechno tam musí mít své místo. Takže člověk se sklonem k sobectví si musí dávat pozor na to, že bod číslo 2 je pouze jeden z pěti bodů. Ten, kdo má tendence se sedřít pro druhé, musí se více zaměřit na péči o sebe atd. Zkrátka, každý se musí zaměřit na to, co je jeho slabým místem v oblasti priorit.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,
    tiše čtu tento blog už dlouhou dobu a obávala jsem se, že jste ho uložili k ledu. Jsem móóóc ráda, že zase jede. Čerpám tu mnoho inspirace pro náš život neboť teď cítím, že se nacházíme na rozcestí - děti už nejsou tak malé, aby nás potřebovaly nonstop, ale pořád ještě dost malé na to, dělaly vše samy. Cítím potřebu nějakého řádu a teď tu přijdete s takovou smrští článků přímo pro mně!!! Děkuju velice, těším se na další a přeju hojnost zdraví,síly a důvěry. Pavla z Karlovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkné pozdravy do Karlovic 🙂. Mám z toho velkou radost a zároveň z každého, kdo se připojí svým komentářem případně svými nápady, protože to bych si vlastně hodně přála. NAVZÁJEM SE INSPIROVAT.

      Vymazat
  11. Je opravdu fajn. Člověk si to samozřejmě trochu přizpůsobí sobě, ale myslím že inspirace je tam až nad hlavu. A hlavně je to tedy krásně propojené i s duchovním životem. To je super.

    OdpovědětVymazat

Pokud nemáte účet Google, tak vyberte "KOMENTOVAT JAKO: ANONYMNÍ" - volba v nabídce úplně dole. Podepsat se samozřejmě můžete do textu vzkazíku :-)