"Ve středu budeme zabíjet beránka."
"To je báječná zpráva." říkám si.
Kouknu se do mražáku a už mi to tak báječné nepřipadá.
Mražák je plný ovoce, které jsme letošní úrodné léto nasbírali
a zamrazili, až bude více času dělat marmelády.
:-)
Takže to dopadlo tak,
že jsem ve středu dopoledne vytáhla 22 kg ovoce
a marmeládovala a povidlovala,
až se ze mě kouřilo.
Naštěstí jsem měla pomocníka.
Jo, jo.
"Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zabíjačku."
:-)
Ale všecko dobře dopadlo.
Ve sklepě máme hromadu marmelád a povidel
a v mražáku hromadu masa.
Tak, jak to má být.
A děti mají zase spoustu zážitků.
Jak s panem lékárníkem a panem profesorem zkoumali střeva a žaludek
a jak se fotili s beraními plícemi :-).
Život na venkově se vším všudy.
B.
Zamrazit a pak marmeladovat,to me nikdy nenapadlo.
OdpovědětVymazatToz jste dobri,ze v tydnu zabijackujete. Deti bych od zabijacky vubec neochranovala (jak nekteri tvrdi,ze cely ten 0roces pro deti vubec neni),jen at hezky vidi,co je potreba udelat,nez jim pristane rizek na talir. Je fakt,ze citliva holcicka to asi vnima jinak nez kluk. Co si ale pamatuju,mela jsem zabijacky od mala rada.
Přesně tak, patří to k životu a děti to tak berou. Zcela přirozeně.
VymazatMy to letos měli stejné - v červenci jsme nestíhali, tudíž jsme zamrazili čtyři veliké pytlíky černého rybízu na sirup a minulý týden, tři dny před zabijačkou, chlapi odšťavňovali o106 😁
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, že to není jenom u nás :-).
VymazatZimní marmeládování z mražáku taky praktikujeme, má to totiž nesporné výhody: v létě je většinou vedro i venku i u sporáku..., ale v zimě stačí otevřít okno a pustit si dovnitř příjemné ochlazení :) :)
OdpovědětVymazatJo, jo, taky mi to připadá suprové. A hlavně můžu nakombinovat i druhy, které se časově v dozrávání úplně nesejdou. Ať žije zima. 😎
Vymazat