neděle 9. dubna 2017

Tobiášův sen

Tobiášův sen aneb Co vznikne, když zkřížíte banjo a ukulele

   Dnes už to víme. Vezmete-li samičku od banja a samečka od ukulele, dopřejete jim chvilku o samotě a počkáte nějakou dobu, zázrak života na sebe nenechá dlouho čekat. Ejhle, je tu banjolele! Ještě před pár týdny by mě vůbec nenapadlo, že něco takového může existovat, ale hezky postupně...
   Když jsme se na konci první třídy zeptali Tobiáše, na jaký hudební nástroj by rád hrál, měl jasnou vizi: "Banjo!" "Oukej, a nechceš si to ještě rozmyslet?" "Ne!" Takže jak postupovat? Zapsali jsme ho do hry na kytaru a čekali, že ho to přejde - vždyť kytara má taky struny, ne? Omyl byl pravdou. Nepřešlo. Naopak. Jeho vize stále sílila a sílila... Blížily se Tobíkovy deváté narozeniny. "Tobi, co by sis přál k narozeninám?" Hned po vyslovení otázky mi došlo, že je spíše otázkou řečnickou. Takže si i sám odpovím: "Jasně, banjo..."
   Začal kolotoč surfování, googlení, dotazování a shánění. Tímto děkujeme všem, kdo se do této akce zapojili :-) Nakonec se ukázalo, že pro devítiletého kluka by bylo klasické banjo příliš velké a těžké, proto jsme zvolili variantu banjo-ukulele neboli banjolele.

Narozeninová oslava
   Nadešel den oslav. Pro zpoždění v dodávce hudebního nástroje jsme museli oslavu všech březňáků v naší rodině odložit až na dnešek. Tobík měl ještě jedno přání. Když narozky s banjem, tak jedině v mexickém stylu! Oukej podruhé. Tématické narozeniny děláváme často, takže proč ne mexické :-)

Holky se oblékly podle tradiční mexické módy, kluci podle toho, co zrovna někde našli. Jen ten mexický klobouk je půjčený od jedné studentky - v klipu čas cca 1:40 - díky, Kačko :-)

Dášenka v barvách mexické vlajky, Otík jako pravý Mexikánec s kobercovým pončem :-)

Jsem hrdý Mexičan! Už mi chybí jen tortilla, tequila a... BANJO!!!

¨
Banjo dortové = maskovací akce, protože: 
"Víš, Tobi, pro jistotu - kdyby se stalo, že jsme to pravé nesehnali."

    K tomuto sladkému banju se váže malý příběh vhodný na přednášku o komunikaci. Při mé čtvrteční návštěvě země nákupů (Kauf und Land, ja?) jsem měl na seznamu mimo jiné: "A ještě 4 nějaká malá lízátka na ladící kolíčky na banjo." Jasné jak facka, ne? Barunka chce na to PRAVÉ banjo přilepit izolepou nějaká lízátka na ladící kolíčky - asi milá pozornost navíc pro malého banjistu. Oukej potřetí... Jaká by tak byla vhodná? No jasně! Takové ty píšťalky s tou vytahovací tyčinkou, kterou se může měnit výška tónu. Když hudební narozeniny, tak tohle je jasná volba!
     Včera večer otevírám ledničku a co tam nevidím? Nějaký kulatý marcipánový dort s nápisem a v přihrádce pod ním hranatý útvar - něco jako bebe řezy, ale obalené v marcipánu. "Asi jí zbylo těsto, tak nevěděla, co s tím. Ale to se sní," říkám si a těším se na tu lahodnou chuť obou dortíků.
    Dnes před oslavou vidím Barunku, jak hledá nějakou velkou desku, na kterou by mohla položit dort. Nechápu, proč nepoužije tác, jako obvykle, ale naštěstí byla po ruce nějaká police. Měl jsem ji před půl rokem přidělat do kuchyňské linky, ale sama prozíravost mě tehdy zastavila! Na co bychom dnes TO DORTOVÉ BANJO dali, že? :-) Konečně mi to došlo! "A ještě 4 nějaká malá lízátka na ladící kolíčky na banjo." Takže Barunčina představa o nějakých malých, stylových, čokoládových kolíčcích na dortovém banju vzala za své... Ostře červené válečky, do kterých se ještě k tomu dá písknout, to je panečku něco :-)

Hlavně, že je radost. Krásné banjo. Mňam!

Samozřejmě, že nakonec došlo i na to opravdické banjolele.
Úplně vidím, jak tam izolepou připevňuji ta píšťalková lízátka :-)

Vzájemně jsme si poblahopřáli...

... a popředávali dárečky.

   Tobiášek už nepustil banjo z ruky. (Počkat, kde je nástroj zrovna teď? Dívám se a nikde není... Asi ho má u postele...) Brnkal si a prozpěvoval, pózoval mi před foťákem... Na internetu si našel pár akordů, vybrnkal několik skladeb, které hrává na kytaru a nakonec přišel s tím, že složil vlastní píseň :-)

Nefalšovaná mexická krajina...

První hraní
Jako obvykle, přidávám i dnes krátká videa. Něco prostě nelze popsat pouhými slovy. Zde je video první - Tobiášovo kouzelné pončo... Ozývá se z něj zvuk líbezný...


V druhém klipu hraje Tobík zmíněnou píseň, kterou sám složil. Nazval ji Všechno má svůj konec, ale taky začátek... Když věříš, že skonáš a půjdeš do ráje. Zlému nikdy nepodléhej, bližnímu pomáhej...


V posledním dnešním příspěvku je vidět, jak Tobíkova popularita stoupá. Jeho nová píseň je jako raketa a nedočkaví fanoušci již začali přelézat bezpečnostní hrazení... Děkujeme za krásný den!

4 komentáře:

  1. NÁÁÁÁDHERA!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Teď už vím jaká píseň mne bude celý den doprovázet. Tobi děkuji za inspiraci a jen tak dál. Tik.

    OdpovědětVymazat
  3. To je famózní! Nechystáte se náhodou do Zlatých na pouť rodin? Když tak se tam uvidíme :-) Skopalíci

    OdpovědětVymazat
  4. Hola amigos! Que bonita fiesta han preparado para su hijo! Viva Mexico! Nada mas les falto una buena tequilla, les invitamos a Opava, para probar a una:.) Saludos! Juana de Opava y familia:-))))

    OdpovědětVymazat

Pokud nemáte účet Google, tak vyberte "KOMENTOVAT JAKO: ANONYMNÍ" - volba v nabídce úplně dole. Podepsat se samozřejmě můžete do textu vzkazíku :-)